11/8/10

Cat Soup (2001)

























Η υπόθεση στα γρήγορα: Ο Nyatta σώζει την μισή ψυχή της μεγαλύτερης αδερφής του Nyako από το Χάρο η οποία επανέρχεται στη ζωή σε μια ζόμπι κατάσταση και μαζί ξεκινούν ένα απροσδόκητο ταξίδι για να βρουν το άλλο μισό και να γίνει καλά.

Κάνοντας ένα απαραίτητο διάλλειμα από τον εξαντλητικό μαραθώνιο του Monster – έχω ήδη δει 40 επεισόδια – έπεσα μετά από την προτροπή ενός γνωστού πάνω στις δουλειές του Masaaki Yuasa που είναι κάτι σαν τον γκουρού των εναλλακτικών άνιμε. Αυτό μεταφράζεται σε πειραματισμό στο έπακρο στο σχεδιασμό και αν τα άνιμε θεωρούνται ακραία κατά πολλούς ο Yuasa είναι ένας εξτρεμιστής τους είδους που σημαίνει περιμένετε ακόμη πιο τρελά πράγματα να συμβαίνουν. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν αναφέρθηκε το όνομα του στη συζήτηση ήταν ότι υπάρχει μια πιθανότητα να βρίσκεται πίσω από μια φετινή σειρά που μου τράβηξε την προσοχή και μόλις πρόσφατα της δόθηκε ένας αγγλικός τίτλος το The Tatami Galaxy. Μιας και δεν συγκρατώ γενικά ονόματα τελικά είναι το ίδιο πρόσωπο. Επίσης έχει κάνει τα Mind Game(ταινία) και Kaiba και ίσως οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από αυτά.

Στο Cat Soup είναι υπεύθυνος για το σενάριο ενώ στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Tatsuo Sato. Πρόκειται για μια μικρού μήκους παραγωγή μόνο 33 λεπτών που προβλήθηκε το 2001 και αποτελεί ένα φόρο τιμής στο έργο της δημιουργού manga, Nekojiru που αυτοκτόνησε το 1998. Oι βασικοί ήρωες της ήταν γάτες, έτσι ο Nyatta, η Nyako και η οικογένεια τους αλλά και διάφοροι χαρακτήρες του manga της όπως το γουρούνι, υιοθετούνται για να πρωταγωνιστήσουν σε μια φαντασμαγορική και σουρεαλιστική περιπέτεια. Τίποτα φυσικά δεν βγάζει νόημα και βομβαρδίζεσαι τη μία μετά την άλλη, καλειδοσκοπικές εικόνες ονειρικής αισθητικής και μακάβριου χιούμορ. Φωνάζει Dali σε σημεία και αναρωτιέμαι αν τους επηρέασε καθόλου το Destino, η μόλις 7λεπτη συνεργασία του με τον Walt Disney.  Εν ολίγοις είναι απίστευτο!

Τέλος κυκλοφορούν 23 ή 27(οι απόψεις διίστανται για τον αριθμό) δίλεπτα επεισόδια που προηγούνται τις ταινίας μιας και έχουν γίνει το 1999 και μπορεί κάποιος να τα πετύχει στο youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου