28/8/10

Bokurano
















Η υπόθεση στα γρήγορα: Σε μια θερινή κατασκήνωση ένας μυστηριώδης ξένος πείθει 15 παιδιά να λάβουν μέρος σε ένα περίεργο παιχνίδι. Πρέπει να πιλοτάρουν ένα τεράστιο ρομπότ και να προστατεύσουν τη Γη από εξωγήινους εισβολείς με ένα τεράστιο τίμημα που αγνοούν αρχικά. Την ίδια τους τη ζωή.

Υποθέτω ότι αυτό το blog δεν θα υπήρχε αν μια μοιραία μέρα δεν αποφάσιζα να παρακολουθήσω το Bokurano. Ο περιβόητος Mohiro Kitoh που έχει φτιάξει το manga κινείται αρκετά μακριά από τις συνήθεις mecha υποθέσεις τύπου αγόρι συναντάει περίεργο κορίτσι ή vice versa, αγόρι πιλοτάρει ένα τεράστιο ρομπότ, σώζει τον πλανήτη, παίρνει το κορίτσι και μερικοί side characters πεθαίνουν κατά τη διάρκεια.
Τέσσερις μήνες μετά, ακόμη το σκέφτομαι, όχι σαν ένα ζοφερό άνιμε που σου γαμάει την ψυχολογία με την βαριά θεματολογία του γιατί όπως και να το κάνουμε ξέρεις την κατάληξη από την αρχή και δεν είναι και ότι καλύτερο. Με μηδέν διάθεση για κανενός είδους spoiler ένα παιδί σε κάθε επεισόδιο πρέπει να πεθάνει για να σωθεί η γη και γινόμαστε μάρτυρες των τελευταίων ωρών/ημερών της ζωής του. Αυτό συμβαίνει από το πρώτο επεισόδιο.

Οι ήρωες του δεν έχουν καμιά υπερφυσική δύναμη, είναι παιδιά της διπλανής πόρτας που μπλέκουν σε μια εξωπραγματική κατάσταση και πρέπει να αποφασίσουν σιωπηλά το μέλλον της ανθρωπότητας μην έχοντας άλλη επιλογή και αντιμετωπίζοντας τεράστια ηθικά διλλήματα και προσωπικά προβλήματα. Είναι εντυπωσιακό πως ο Kitoh - σε παρένθεση γιατί είναι ο πραγματικός αυτουργός αυτής της τρελής ιστορίας -  προβληματίζει συνέχεια τον θεατή χωρίς να ξεφεύγει ούτε λεπτό από την πραγματική ουσία, τους μικρούς του πρωταγωνιστές και όχι την πολιτική ή τα φιλοσοφικά ερωτήματα που προκύπτουν. Η τελική αίσθηση που σου μένει είναι καθημερινές μικρές στιγμές ευτυχίας των χαρακτήρων σα να γιορτάζει τη ζωή περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Για την ιστορία, δεν είναι το πιο αξιαγάπητο manga/anime του κόσμου και η πιο οξεία κριτική που έλαβε, έγινε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη του που δήλωσε ευθαρσώς ότι το μισεί για προφανείς λόγους. Μάλιστα διέδιδε ότι θα κάνει πολλές αλλαγές κάτι που τελικά δεν ήταν αλήθεια. Το manga μάλιστα έχει υποστεί τρελό editing στην αγγλική έκδοση του με πολλές σελίδες να απουσιάζουν λόγω της σκληρής και βίαιης θεματολογίας τους και τις γερές δόσεις γυμνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου