21/9/11

FREEDOM

Ένα από τα πρότζεκτ που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Katsuhiro Otomo στη μετά-Akira εποχή. Είναι επιστημονικής φαντασίας και θυμίζει πολύ τον Akira [αν βγάλεις την βία, το γυμνό και τις μεταλλάξεις και το τοποθετήσεις στο διάστημα].
Η Γη έχει υποστεί οικολογικές καταστροφές λόγω αλλαγής του κλίματος  Μετά από 160 χρόνια οι άνθρωποι έχουν μετοικήσει στη Σελήνη σε μια θολωτή τεχνητή πόλη που ονομάζουν Eden.  Ο Takeru είναι 15 χρονών και έτοιμος να γίνει επίσημος πολίτης της Eden. Του αρέσουν οι μηχανές [ή ότι συνεπάγεται με αυτό στο μέλλον] αλλά όταν η μηχανή που έφτιαξε παίρνει φωτιά σε ένα δημόσιο  δρόμο μετά από έναν αγώνα καταδικάζεται σε 10 ώρες εθελοντικής δουλειάς έξω από την πόλη. Εκεί ανακαλύπτει τα απομεινάρια μια μικρής κάψουλας με φωτογραφίες από τη γη που τραβήχτηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι υπάρχει πολιτισμός στη Γη.
Αυτό που διαφοροποιεί το Freedom από άλλα OVA του είδους είναι ότι έχει γίνει καθαρά για διαφημιστικούς σκοπούς από την εταιρεία Nissin Cup Noodles. Έτσι εξηγούνται πολλά περίεργα που συμβαίνουν μέσα. Αποκλείεται να μην παρατηρήσεις το γεγονός ότι σε αρκετές σκηνές οι ήρωες τρώνε κεσεδάκια με νουντλς και μάλιστα τα εκθειάζουν λες και είναι το πιο κουλ πράγμα στον κόσμο. Από ότι φαίνεται είναι η μόνη τροφή στο φεγγάρι. Πέρα από αυτό είναι αρκετά προσεγμένο αλλά κάπως βαρετό θα έλεγα [τουλάχιστον στο δεύτερο μέρος του] και υπερβολικά politically correct και αφελές. Τέλος παίζει ένα σκηνικό με τον Otomo ο οποίος μόνο που δεν αποκήρυξε το πρότζεκτ. Εκεί που ήταν να το σκηνοθετήσει, απλά συμμετείχε στο σχεδιασμό χαρακτήρων και των μηχανικών σχεδίων. Πάντως παραμένει ένα έργο που κράζει ότι το έχει φτιάξει αυτός. Τι να πεις; 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου