8/7/11

The Big O

Η υπόθεση στα γρήγορα: Ο Roger Smith είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής (Negotiator) της Paradigm City, μιας πόλης που πάσχει από αμνησία. Με τη βοήθεια της R. Dorothy, ενός θηλυκού ρομπότ, του Norman του μπάτλερ του και του Big O, ενός τεράστιου mecha από το παρελθόν που πιλοτάρει, λύνει κάθε υπόθεση που του ανατίθεται.

Δύο σεζόν έχει το The Big O. Η καθεμία έχει από 13 επεισόδια. Η δεύτερη μάλιστα είδε το φως μετά από απαίτηση των φανατικών της σειράς. Αν θέλεις να προσεγγίσεις κάπως το The Big O σίγουρα πρέπει να σταθείς στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα άνιμε που η σημειολογία και οι αναφορές στην αμερικάνικη ποπ κουλτούρα πάνε σύννεφο. Από τη μουσική στους τίτλους αρχής, τη φουτουριστική film noir ατμόσφαιρα που θυμίζει την ταινία Blade Runner μέχρι τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο που έχει αρκετές ομοιότητες με τα κινούμενα σχέδια Batman – και τα δύο έχουν την υπογραφή του στούντιο Sunrise. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Συνδυάζει ετερόκλιτα στοιχεία μεταξύ τους όπως στις ιαπωνικές και δυτικές σειρές των δεκαετιών του 60 και 70. Σε ένα δυτικό κοινό όμως που δεν ξέρει γρι το πώς ήταν οι ιαπωνικές σειρές του 60 δίνει την αίσθηση ότι απευθύνεται κυρίως στην αμερικάνικη αγορά και σίγουρα οι προθέσεις των δημιουργών του υποδηλώνουν ακριβώς αυτό. Λογικό επομένως που δεν έγινε ποτέ χιτ στην Ιαπωνία και αν προσέξεις συνήθως το μνημονεύουν αμερικανάκια που μεγάλωσαν, βλέποντας το, όταν παιζόταν στο Cartoon Network στα τέλη της δεκαετίας του 90 και στις αρχές των 00s.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες τώρα, σχεδόν όλοι είναι ένας και ένας ακόμη και ορισμένοι από τους κακούς. Ο κεντρικός ήρωας είναι ύπερ-cool όπως πρέπει αν και σοβαρεύει αρκετά στη δεύτερη σεζόν και φυσικά αυτή που λάμπει είναι η Dorothy που τη διακρίνει μια απίστευτη κυνικότητα και κρατάει όλες τις δολοφονικές ατάκες σαν ένα σωστό ανδροειδές που είναι. Η πολύπλοκη σχέση της με το Roger Smith είναι αξιομνημόνευτη. Το The Big O διαφέρει από οποιαδήποτε mecha σειρά έχω δει μέχρι στιγμής και νομίζω ότι σπάνια θα συναντήσω στο μέλλον κάτι παρόμοιο. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει πολύ μετά από 26 επεισόδια και θα ήθελα να είχε παραπάνω επεισόδια να δω. Έτσι κι αλλιώς είχε ανοικτό τέλος! Είναι ένας λόγος που ξανάπιασα το Cowboy Bebop είναι επειδή δεν συναντάς πλέον τόσο εικονικούς ήρωες στα άνιμε και κάπως το χρειάζεσαι μετά από τόσα που έχεις δει με ήρωες 15χρονους εφήβους σε κρίση.

ps. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ καθόλου στους τίτλους αρχής και το σάουντρακ που έχει γράψει ο Toshihiko Sahashi, μακράν το πιο αγαπημένο μου opening ever, μέχρι στιγμής.


ps2 Και για να μην το ξεχάσω το Big O είναι έκφραση που σημαίνει οργασμός (πονηροί οι Ιάπωνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου