6/8/10

Now and Then, Here and There




















Η υπόθεση στα γρήγορα: Ένα πεισματάρικο και αδέξιο αγόρι, ο Shu στην προσπάθεια του να σώσει ένα περίεργο κορίτσι τη Lala-ru που μόλις γνώρισε μεταφέρεται σε ένα μακρινό μέλλον όπου ο πόλεμος και η έλλειψη νερού μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Το πρόβλημα που έχω όλο αυτό τον καιρό με το Now and Then, Here and There είναι ότι δεν ξέρω τι ακριβώς να γράψω που να μην έχει γραφτεί ήδη – καλά αυτό συμβαίνει με όλα τα άνιμε που παρακολουθώ ετεροχρονισμένα. Από αυτό λάτρεψα το  Shu γιατί διατηρεί το πείσμα του και την παιδική του αθωότητα μέχρι τέλους παρόλες τις κακουχίες, τα βάσανα και γενικά τα όσα αναγκάζεται να υποστεί γύρω του. Είναι απίστευτα δυνατός χαρακτήρας με όλη τη σημασία της λέξης και ένας λόγος παραπάνω που κάνει τη σειρά κάτι το εξαιρετικό!

Είναι πολύ μαύρο και απορώ γιατί οι περισσότεροι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι πρόκειται περί ενήλικης σειράς – και με το ενήλικο δεν εννοώ φυσικά hentai. Δεν έχει τίποτα παιδικό μέσα εκτός από την πλειοψηφία των ηρώων που είναι μικρής ηλικίας που όμως φοβερά πράγματα τους συμβαίνουν και το απλό animation που το λάτρεψα επίσης γιατί μετατοπίζει το βάρος σε πιο σοβαρά πράγματα από την ωραιοποίηση των χαρακτήρων μέσω του σχεδίου. Το δυστοπικό τοπίο αποτελεί απλά το κάλυμμα που από κάτω του κρύβονται τα πραγματικά εγκλήματα που μπορεί να επιφέρει ένας πόλεμος στην ψυχολογία του ατόμου πόσο μάλλον όταν αυτό το άτομο είναι ένα παιδί. Tο παρομοιάζουν πολύ με το Grave of the Fireflies - το έχω δει πολύ παλιά για να κάνω συγκρίσεις αυτή τη στιγμή αν και νομίζω ότι δεν υπάρχει μετρό σύγκρισης.  Αυτό που τα διαφοροποιεί πέρα από το χωροχρόνο της ιστορίας, είναι ότι το Now and Then, Here and There δείχνει μια πιο τρομαχτική και ζοφερή εκδοχή του πολέμου και το κάνει τελείως ωμά ακόμη και σε συμπαθείς χαρακτήρες.
Η σκηνοθεσία είναι του Akitaro Daichi σε σενάριο του Hideyuki Kurata και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1999.

Quote: Because ten billion years' time is so fragile, so ephemeral... it arouses such a bittersweet, almost heartbreaking fondness.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου