8/11/11

Kamisama No Memo-chou

Ή Gods Memon Pad στα αγγλικά. Ο τίτλος αφορά αυτές τις βλακείες και ασυναρτησίες που λέει συνέχεια η Alice, το μυστηριώδες κορίτσι που μένει μόνο του σε ένα δωμάτιο γεμάτο με οθόνες υπολογιστών και διάφορων ειδών αρκουδάκια. Το κυριότερο πρόβλημα που έχω με αυτό το άνιμε όπως καταλαβαίνει κανείς είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της Alice που παραμένει μυστηριώδες μυστήριο σε όλα τα 12 επεισόδια που διαρκεί η σειρά. Θα ήθελα λίγο να εξερευνήσει το background της και φυσικά να μην λέει τόσες βλακείες. Δεν έχω τόσο πρόβλημα που είναι loli αν και τελευταία πιστεύω ότι ο όρος επαναπροσδιορίζεται. Πολλές σειρές που κυκλοφόρησαν φέτος έχουν lolis για κεντρικές πρωταγωνίστριες [αν υπολογίσω και το Gosick, μετράω τέσσερις μέχρι τώρα και είναι υπέρ-αρκετές πιστέψτε με]. 

Τέλοσπαντων η συγκεκριμένη αφορά τη ζωή ενός εσωστρεφή 16χρονου που αλλάζει όταν συναντάει μια ομάδα από NEET [όσοι νέοι δεν έχουν σταθερή δουλειά, δεν πηγαίνουν σχολείο ή δεν κάνουν πρακτική] ντεντέκτιβ που έχουν ως αρχηγό τους ένα ιδιοφυές μικρό κορίτσι. Με πολύ λίγα λόγια αυτή είναι η υπόθεση. Έχει αρκετά μεγάλο και συμπαθητικό καστ και γενικά οι περισσότερες ιστορίες αφορούν τους δευτεραγωνιστές. Σίγουρα θα χρειαζόταν μια δεύτερη σεζόν αλλά από ότι φαίνεται, τα light novels συνεχίζονται οπότε no resolution for you my dear. Πάντως  είναι αρκετό δυνατό σε σημεία, ειδικά το τελευταίο arc ήταν αναπάντεχα καλό. Κάτι άλλο ακόμη, ο πρωταγωνιστής επίσης είναι ένα από τα καλά χαρτιά και γενικά το άνιμε δεν αναλώνεται σε χαζορομάντζα, ούτε είναι moe per se. Είναι αρκετά συγκρατημένο. Τέλος αφορά τη σύγχρονη εποχή και δεν έχει ούτε ένα ίχνος φανταστικού πάνω του. Προσωπικά το βρήκα αρκετά αναζωογονητικό αυτό σε σχέση με τα διάφορα παρόμοια που ανέφερα παραπάνω και θα επεκταθώ αργότερα κάποια στιγμή και που κουβαλούν αρκετά προβλήματα από μόνα τους.8/10    

1/11/11

Steins;Gate


Τουτουρού! Καθετί γραπτό που αφορά το Steins;Gate και θέλει να σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξεκινάει με αυτή την έκφραση. Το Steins;Gate αρχίζει κάπως αμήχανα και αντιπαθητικά. Από το πρώτο επεισόδιο σίγουρα δεν συνειδητοποιείς πάνω σε τι διαμάντι έχεις πέσει. Δεν καταλαβαίνεις Χριστό από το τι γίνεται και, πιστέψτε με, αρκούσε για να το παρατήσω αν δεν υπήρχε τόσο hype και δεν το προσκυνούσαν τόσοι άνθρωποι σε διάφορα blogs. Ένα άλλο πράγμα που σε απωθεί είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Okabe με την πρώτη ματιά είναι ένας απαίσιος μυθομανής τύπος με εξάρσεις μεγαλομανία,ς που μιλάει στον εαυτό του συνέχεια και που θέλεις να χαστουκίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου.
Αυτό που σε κρατάει, γενικότερα, είναι το γεγονός ότι οι ήρωές του στην πλειοψηφία τους πάνε πανεπιστήμιο και όχι σχολείο [πάντοτε είναι ένα καλό σημείο αυτό] και στην ουσία αφορά μια παρέα νεαρών επιστημόνων. Και φυσικά το χιούμορ σπάει κόκκαλα [αν δεν ήταν τόσο γελοίος ο Okabe, σίγουρα θα ήθελες κάποιος να τον σκοτώσει σε ορισμένες φάσεις]!  


Στις 28 Ιουλίου 2010 στην Akihabara, στο Tokyo, ο Okabe ανακαλύπτει το πτώμα της νεαρής και ταλαντούχας επιστήμονος Kirisu Makise, καθώς πηγαίνει να παρακολουθήσει μια διάλεξη μαζί με την παιδική του φίλη Mayuri. Ο Okabe στέλνει μήνυμα στον φίλο του Daru για το γεγονός, και ξαφνικά γίνεται μάρτυρας ενός περίεργου φαινομένου, όπου οι άνθρωποι γύρω του αρχίζουν να εξαφανίζονται. Αργότερα διαπιστώνει ότι η Kirisu είναι ζωντανή και ανακαλύπτει ότι έστειλε το μήνυμα μια εβδομάδα πίσω. Σύντομα καταλαβαίνει ότι μαζί με τον Daru έχουν εφεύρει μια μηχανή του χρόνου που έχει τη μορφή ενός φούρνου μικροκυμάτων. 


Αν αφαιρέσεις την αρχική μπερδεψούρα στην άκρη, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία που το κάνουν άνετα instant classic.  Από το χαιρετισμό της Mayuri, τα D-Mails [που έχουν πάρει το όνομα τους από τη DeLorean του Back to the Futrure], τις τρελές ατάκες και τις ακόμη πιο παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας του Okabe, τις πραγματικές θεωρίες που χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν τα ταξίδια στο χρόνο, η λίστα δεν έχει τελειωμό για την ευρηματικότητα αυτής της σειράς. Ο απαίσιος και γλοιώδης τύπος που νομίζεις ότι είναι ο Okabe γίνεται ίσως ένας από τους πιο αβανταδόρικους και σχεδόν τραγικούς ανδρικούς χαρακτήρες που συναντάς σε άνιμε. Αφού τελειώσει, έχεις δεθεί τόσο πολύ με τους χαρακτήρες που πραγματικά θα ήθελες να τους γνωρίσεις αν υπήρχαν στην πραγματική ζωή. Τώρα που το σκέφτομαι, θα γινόταν γαμώ της live-action σειρές. Είναι μια από τα πιο έξυπνα άνιμε που υπάρχουν εκεί έξω και τα καλά νέα είναι ότι του χρόνου θα κυκλοφορήσει και σε ταινία. Τέλος, το βασικότερο, δεν χρειάζεται να παίξεις το βιντεοπαιχνίδι για να σου αρέσει -αποκλείεται να είσαι φαν του παιχνιδιού και να μην σου αρέσει, εεε! El Psy Congroo! 9/10